Yamaha YSS 82Z + 82ZR

De to Yamaha sopransaxofoner lægger sig ligesom tenoren og alten i 82 serien i forlængelse af 62 serien. For sopranernes vedkommende YSS 62 og 62R, som ikke laves mere.

 

Yamaha sopransaxofoner. YSS 82Z og 82ZR udfylder rigtig godt det hul, der har været i Yamahas sopranserie siden YSS 62 og 62R udgik af produktionPå samme måde som med tenor og alt adskiller 82 sopranen sig fra 62’eren ved at være lavet i en anden type messing, være lidt tungere og derfor have et større og mere fleksibelt udtryk. De er så selvfølgelig også noget sværere at spille.

YSS 82Z og 82ZR er lavet ud fra de samme konstruktionmæssige principper som Yanagisawas og Selmers sopraner og stemmer mere eller mindre på samme måde. Det der kendetegner denne type, er den dobbelte C# klap i venstrehånden, udvidelsen af hovedrøret ca. 10 cm. fra mundstykket som kun kan ses på modeller med fast hals. På disse saxofoner ligger de stemningsmæssige problemer i oktaveringen af især tonerne A – C. Det er noget, der skal arbejdes med uanset hvilken model, man spiller på. Når man har vænnet sig til det kan man sagtens glemme, at der overhovedet har været et problem – indtil man næste gang holder en spillepause på en måneds tid.

YSS 82Z og 82ZR er lidt lettere end YSS 875Ex og det skyldes hovedsageligt 3 ting: 82Z og 82ZR er lavet i et stykke og har derfor ingen halsmuffer, de er lidt kortere end 875Ex og mekanikken i højrehånden er loddet på med enkeltstående fødder i modsætning til 875’eren, hvor mekanikken sidder på en samlet plade som igen er loddet på hovedrøret.

Indgangshullet som mundstykket sættes ind over er lidt snævrere end 875’erens for at stemme de øverste toner.

YSS 82Z og 82ZR udfylder rigtig godt det hul, der har været i Yamahas sopranserie siden YSS 62 og 62R udgik af produktion. Der er sket en opgradering både mekanisk og klangmæssigt samt med hensyn til stemning. En absolut anbefalelsesværdig sopran!

De er meget forskellige fra YSS 875Ex og er du ude efter en ny sopran, kan det være oplagt at starte med at prøve de to typer mod hinanden.

Priser: Se sopransaxofoner

Vi tager forbehold for fejl i prislisten

Saxofonen leveres med 2 års fabriksgaranti, udvidet klargøring og ubegrænset adgang til gratis eftersyn det første år mens materialerne sætter sig. (2-3 gratis eftersyn anbefales).

 

Jan Kaspersen anmelder YSS 82 ZR

Jan Kaspersen prøver Yamaha sopransax YSS 82 ZRJeg oplever den nye sopran YSS 82 ZR som meget klar i tonen og meget nem at spille på. Jeg er vild med den krumme hals som gir en naturlig håndstilling.

Jeg har selv spillet på en ældre model YSS 62 R i mange år, som umiddelbart er lidt blødere i tonen men den nye kan sandligvis med meget lidt arbejde blive ligeså blød.

 

 

Jan Kaspersen – producer, saxofonist, sanger/sangskriver

Har lavet to soloplader under navnet Jan K

En del af duoen StereoLove

Har turneret med Ester Brohus, Lis Sørensen, Jette Torp, Bruce Guthro og mange andre.